Stoelyoga Stoelyoga

Stoelyoga

Om yoga te doen hoef je niet per se je matje uit te rollen. Je hoeft je er zelfs niet voor om te kleden. Bij Stoelyoga is je stoel je mat.

Stoelyoga: altijd en overal

Als het aan yogadocent Paula Jap Tjong ligt, gebruiken we elk onbewaakt zittend moment voor een paar yogaoefeningen. Paula is een hartstochtelijk pleitbezorger van Stoelyoga en de bekendste Stoelyogadocent van Nederland. Stoelyoga is volgens haar dé manier voor mensen met een zittend beroep of een handicap om yoga te doen.

Paula: ‘Ik geef Stoelyoga op allerlei plekken. Bij bedrijven toveren we vergaderruimten om in stilteruimten om zo rustmomentjes te creëren voor werknemers. Iedereen weet dat het belangrijk is om pauze te nemen, maar het daadwerkelijk doen is een tweede. Stoelyoga is een handige manier om tijdens een drukke werkdag die rust te vinden.’

Zitten met aandacht

Bij Stoelyoga doe je de oefeningen op en rond de stoel of gebruik je de stoel voor balans. Net als bij andere yogavormen komt het hele lichaam aan bod; je rekt, strekt en buigt. Het aantal oefeningen dat je kunt doen is eindeloos. Wel is het belangrijk om ook echt aandacht te hebben voor een goede ademhaling, aldus Paula. ‘Stoelyoga is veel meer dan “zitgym”. Je beweegt niet alleen je lichaam, maar geeft door de buikademhaling ook je brein rust. Als je het vaker doet, merk je dat je flexibeler wordt en dat je meer ruimte en rust gaat ervaren. En dat is weer goed voor de creativiteit.’

stoelyoga

Voor wie is Stoelyoga?

Na een Stoelyogasessie bij ons op de redactie, vertelt Paula enthousiast over de honderden Stoelyogadocenten die ze al heeft opgeleid. Want het aantal mensen dat de stoel gebruikt als yogamat, blijft groeien.

Welke groepen mensen doen het er meest aan Stoelyoga?

  1. Ouderen: wanneer uitgebreide yogahoudingen op de mat geen optie (meer) zijn, helpen simpele oefeningen op de stoel al voor het gezond houden van gewrichten, spieren en de hersenen.
  2. Mensen met fysieke beperking: vanuit een stoel zijn veel (aangepaste) houdingen toch uitvoerbaar. Paula startte zelf met Stoelyoga toen ze last kreeg van klachten veroorzaakt door fibromyalgie.
  3. Op kantoor: als je toch al de hele dag op die bureaustoel zit, pak dan je kansen tussendoor voor wat oefeningen. Met een paar minuten Stoelyoga kun je je lunchpauze of koffie break als oplaadmoment voor je lichaam en je brein gebruiken.
  4. Basisschoolkinderen: steeds meer leerkrachten doen tussen de lessen door wat yogaoefeningen op de stoel, als rustmomentje in de klas.

Tekst: Saskia Grootegoed, fotografie: Harold Pereira, styling: Annemieke Paarlberg, visagie: Clayton Leslie, (aan)kleding: YogaSway, Zenzahome

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 video’s, zonder reclame onderbrekingen
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief