Open je hart voor de natuur

Yogadocent Gregory Forster vindt inspiratie in de natuurlijke leefstijl van de Rastafari. ‘Rasta’s en yogi’s hebben dezelfde idealen. Spiritualiteit en puur leven zijn heel belangrijk voor ons.’ Open je hart voor de natuur met deze fijne yogaserie.

Ondanks zijn volle leven in Nederland heeft Gregory, inmiddels vader van vijf kinderen, zijn droom om zich op een dag terug te trekken in de natuur niet laten varen. ‘Op dit moment staat mijn leven in het teken van mijn kinderen. Maar als de jongste straks voor zichzelf kan zorgen, wordt dat anders.’ In de yogaleer staan de vier stadia van een yogi beschreven, ashrama genaamd. ‘Eerst ben je student, vervolgens word je huishouder. In die fase ben ik nu; je vervult je dagelijkse taken en zorgt voor anderen. Maar als dat voltooid is, breekt de tijd aan om je te richten op je eigen spirituele ontwikkeling. In de laatste fase word je asceet. Je laat het wereldse leven achter je. Als de tijd rijp is, hoop ik me alsnog ergens terug te trekken in de natuur. Zo minimalistisch mogelijk te leven. Mijn eigen eten te verbouwen. Maar,’ zegt hij met een speelse lach: ‘Ik ben ook een moderne yogi hoor. Misschien neem ik wel wat moderne zaken mee. Maar gaan zal ik zeker.’

Serie om één te worden met de natuur

1. Hoofdstand (Sirsasana)

serie natuur gregory

Gregory: ‘In Sivananda Yoga beginnen we met de Hoofdstand. Met deze houding activeer je het kruinchakra, het belangrijkste chakra van allemaal.’

Begin in de Kindhouding (Balasana), kom iets omhoog en plaats je ellebogen en kruin op de mat. Strek je benen en probeer zo dicht mogelijk met je tenen richting je hoofd te lopen. Als je niet meer verder kunt, buig je een voor een je knieën en strek je je benen in de lucht. Houd je rug kaarsrecht. Ben je beginner, blijf hier dan 10 langzame ademhalingen. Later kun je uitbreiden tot 50 ademhalingen. Daarna kom je rustig terug met gebogen knieën. Blijf na afloop minimaal 10 ademhalingen in de Kindhouding.

2. Gespreide Vooroverbuiging (Upavistha Konasana)

serie natuur gregory

Gregory: ‘Ik hou van houdingen waar je helemaal in op kunt gaan. Dit is er zo een.’

Zit in een wijde spreidstand, met je tenen recht omhoog. Zet je vingers voor je liezen, strek je rug goed. Loop nu met je vingers heel langzaam naar voren. Let op dat je de rug in het naar voren buigen zo recht mogelijk houdt. Blijf hier 10 lange ademhalingen. Stuur je ademhaling naar je liezen om verder te komen in de houding. Loop dan heel langzaam terug met je vingers en kom weer rechtop.

3. Lage Lunge (Anjaneyasana)

serie natuur gregory

Gregory: ‘Bij deze houding voel ik echt dat ik mijn hart open naar de natuur.’

Begin in de Neerwaartse Hond. Op de inademing zet je een grote stap naar voren en plaats je je rechtervoet tussen je handen. Je voorste been maakt een hoek van 90 graden. Plaats je handen in de gebedshouding voor je borst. Vervolgens strek je je armen omhoog. Strengel je vingers in elkaar, maar hou je wijsvingers gestrekt. Open nu je hart naar de hemel en volg je wijsvingers terwijl je naar achteren buigt. Na 7 ademhalingen kom je langzaam terug. Stap terug naar de Hond en doe dan hetzelfde met je linkerbeen.

4. Halve Maanhouding (Ardha Chandrasana)

serie natuur gregory

Gregory: ‘In deze houding voel ik me altijd heel blij. Tenminste als ik niet omval!’

Plaats je voeten naast elkaar. Zet de vingers van je rechterhand voor je rechtervoet op de vloer. Til je linkerbeen gestrekt op. Draai je linkerbeen, -heup en -schouder open. Strek dan je linkerarm naar de lucht, zodat je armen in één lijn zijn. Als je balans goed is, draai je langzaam je blik omhoog. Blijf 5 tot 7 langzame ademhalingen in de houding. Kom terug en doe hetzelfde aan de andere zijde.

5. Driehoekshouding (Utthita Trikonasana)

serie natuur gregory

Gregory: ‘Dit is een van mijn lievelingshoudingen. Hij is niet moeilijk, maar heeft toch een groot effect.’

Spreid je armen en benen. Draai je rechtervoet uit en breng je heupen in lijn met je armen. Plaats je rechterhand op je rechterscheenbeen. Breng je linkerarm langs je linkeroor omhoog, in lijn met je linkerbeen. Beweeg je linkerschouder en borstkas naar achteren. Blijf 5 tot 7 lange ademhalingen in de houding. Kom dan rustig terug en oefen de andere kant.

Over de docent

Gregory Forster is vader van vijf kinderen en beoefent al sinds zijn vroege jeugd actief diverse sporten, zoals atletiek en verschillende vormen van martial art. Hij heeft meer dan 25 jaar leservaring als wiskundeleraar en twintig jaar als martial art-instructeur. Elf jaar gelden ontdekte hij de kracht van yoga en werd een gecertificeerde yogaleraar in India. In Amsterdam geeft hij les in verschillende yogastudio’s en hij is de oprichter en mede-eigenaar van Uprising yoga en lifestyle studio. Hij combineert zijn gezonde (ital) leefstijl met yoga. Die term Ital is een afkorting van het woord vitaal. Ital staat voor de zorg voor een gezond lichaam en een vitale geest.

Sivanada yoga

Gregrory geeft vooral Sivananda yoga. Daarover zegt hij: ‘Ik ben heel blij dat ik Sivananda yoga heb ontdekt, het is echt een heel volledige yogastijl. De houdingenserie is heel precies opgebouwd en zorgt ervoor dat de chakra’s in het lichaam één voor één worden geactiveerd. Je hele lichaam krijgt een energetische behandeling als het ware. Als ik de serie doe, ervaar ik altijd een krachtige stroom energie die door mijn lichaam gaat. De opbouw in de serie houdingen is daarvoor heel belangrijk. In mijn lessen varieer ik soms wel met de houdingen, maar alleen als een alternatieve houding hetzelfde energetische effect heeft. Ik hoor wel eens dat als je een klacht hebt, je een specifieke oefening kunt doen om je beter te voelen. Ik geloof daar niet zo in. Als je een chakra opent, maar het chakra daaronder of daarboven werkt niet naar behoren, dan kan de energie nog niet goed stromen. Daarom doe ik altijd de hele serie.’

Meer yoga met Gregory? Voor Yoga by Happinez hebben we deze fijne les met hem opgenomen.Tekst Saskia Grootegoed, fotografie Hanke Arkenbout, visagie Clayton Leslie, styling Esther de Munnik, kleding Iloveyoga, kleed XX Sissy Boy XX

Delen via:

Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief