nietgratis
Zing mee met de Gayatri mantra

Zing mee met de Gayatri mantra

6.894 weergaven
Bewaar als favoriet

Speciaal voor Yoga by Happinez maakte mantrazangeres Hédi Carlee (voorheen Charlie Dée) de Gayatri mantra. Niet alleen om naar de luisteren, maar ook om zelf mee te zingen. Dit is de call & reply versie: zij zingt, jij zingt, zoals dat bij mantracirkels gaat. Zo ervaar je de rustgevende en helende werking van de mantra nog dieper. Lees hieronder ook het persoonlijke verhaal van Hédi bij deze mantra. De tekst staat in de video en onderaan deze pagina. 


Lees ook het interview met Charlie Dée in Yoga by Happinez nummer 1-2021


Hédi Carlee over de Gayatri mantra

Ik zing al sinds ik kan lopen, op mijn vierde riep ik al: ‘ik word zangeres!’. En zo geschiedde. Jarenlang zong ik dromerige popliedjes onder de naam Charlie Dée. Tot ik een auto-ongeluk kreeg en mijn hoofd zo hard schudde dat ik daar een paar jaar van moest bijkomen. Hersenletsel gooide roet in mijn eten, en ik had ineens niet meer zoveel noten op mijn zang.

Tranen over mijn wangen

Liedjes met een kop en staart waren plots te ingewikkeld. En dus werd het stil in mij. Tot ik op een dag werd meegenomen naar een mantra-concert. Al na de eerste klanken knalde plots mijn borstkas open! Het was alsof er een vogel uit mijn borst vloog en de tranen stroomden over mijn wangen. Sindsdien ontdek ik mantra’s. Want de eenvoud van de mantra door de herhaling, kon mijn geschudde hoofd wél volgen. En dus zing ik weer.

Ik wil nog graag veel meer leren over mantra’s, maar dat wat ik wel al weet over het zingen van mantra’s, is dat het goed doet. Het verstilt en verbindt. En het brengt persoonlijke en spirituele ontwikkeling in een stroomversnelling.

Bam. Daar ging ik. Heerlijk! Na een tijdje zoeken naar wat ik nu met die taal (Sanskriet) moest, met wie ik mantra’s wilde zingen en hoe ik ze wilde zingen ben ik ze maar gewoon gaan opnemen. En op deze plek wil ik mijn eerste mantralalala heel graag delen. Zodat jij ook mee kan zingen.

Over de Gayatri mantra

De eerste mantra die ik opnam is de Gayatri mantra. I love the Gayatri. Want de Gayatri mantra laat je toe. Ze zet heel vriendelijk en gastvrij de deur voor je open naar een wonderlijk veld waarin je contact maakt met een eeuwenoude, hartverwarmende collectieve energie. Of je nu veel weet over mantra’s of weinig, de Gayatri brengt je via je stem in contact met een andere wereld om je daarna in diepe stilte achter te laten.

Moeder der mantra’s

De Gayatri wordt ook wel de moeder van de mantra’s genoemd omdat ze één van de oudste en meest bezongen mantra’s is. En wanneer je je hart op haar ziel afstemt, maak je gemakkelijk contact met die gebundelde energie die de talloze mensen die door de eeuwen heen de Gayatri met bezieling zongen en zingen om haar heen sponnen. Er wordt gezegd dat wanneer je de Gayatri Mantra zingt, er altijd ergens op de wereld iemand met je meezingt.

Dienstbaar aan de wereld en jezelf

Wanneer je de Gayatri zingt ben je dienstbaar aan de wereld en aan jezelf. De aarde heelt, en donker wordt omgezet in licht. Je slaat een nieuwe weg in naar inzicht, genade en onbaatzuchtigheid. De Gayatri doet een beroep op onze hoogste wijsheid en schijnt een lichtje op onze ware aard.

Ik schudde mijn hoofd waardoor ik moest en mocht veranderen. Daarom schudde ik ook mijn naam. Charlie Dée werd Hédi Carlee. Ik hoop dat jullie genieten van mijn mantra’s. Namasté!

Tekst van de Gayatri mantra

Om
Bhûr Bhuvah Svah
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dhîmahi
Dhiyo Yo Nah Pracodayât

Je kunt de mantra ook beluisteren op Spotify.

Meer weten over Hédi Carlee? Bekijk haar docentpagina of ga naar Hedicarlee.nl.

 

42 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief