6 oefeningen tegen de herfstblues
Het is donker als je opstaat en het is alwéér donker als je ‘s avonds de sleutel in het slot steekt. Door het gebrek aan daglicht en de (naderende) kou die je spieren verstijft, ligt de herfst- of winterblues op de loer. Met deze houdingen houd je je lichaam en ziel lekker warm.
Yogadocent Jai C. Salt groeide op in de Australische natuur en voelde al vroeg de grote invloed van seizoenswisselingen op zijn gestel. Jai: ‘De kou van het najaar en de winter heeft niet alleen effect op het lichaam, maar ook op je geestestoestand. In de frissere maanden worden je gedachtes letterlijk koud. Dit kan een somber gevoel of soms zelfs een depressie veroorzaken.’
Jai bestudeerde verschillende yogastijlen en holistische geneeswijzen waaronder Ayurveda, Shiatsu en Tantra yoga. In al deze methodes vond hij de kracht van de natuurelementen terug. Hij gebruikte zijn kennis en ervaringen bij het creëren van Elemental yoga, een yogastijl die is afgestemd op de seizoenen en die door zachte bewegingen de energiehuishouding verbetert.
Elemental yoga richt zich voor een belangrijk deel op de werking van de organen. ‘Ieder orgaan in ons lichaam heeft een bepaalde functie en een specifieke eigenschap. Zo zorgen onze longen ervoor dat zuurstofrijk bloed het lichaam inkomt, maar ook dat koolstofdioxide wordt afgevoerd. Dit proces gaat er feitelijk over dat je oude dingen loslaat en ruimte maakt voor iets nieuws. In Elemental yoga stimuleer je de werking van de verschillende organen en breng je ze in balans. Doordat je de houdingen een tijdje vasthoudt, heb je de kans om je blik naar binnen te richten en te onderzoeken wat er in je lichaam gebeurt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het proces van loslaten? Lukt dat je gemakkelijk, of is er iets wat je tegenhoudt?
Jai ontwierp deze yogaserie om tijdens de donkere dagen de warmte in je lichaam op peil te houden. ‘Veel mensen proberen dat te bewerkstelligen met regelmatig een flinke workout. De warmte in je lichaam schiet dan wel even omhoog, maar verdwijnt daarna weer. Deze serie werkt op een subtielere wijze door gebruik te maken van de warmte die al in het lichaam aanwezig is. Door de continue warmte in je lijf voel je je zowel fysiek als geestelijk vitaal.’
Neem ongeveer een half uur de tijd voor deze serie. Pas zo nodig de tijd per houding aan; het belangrijkste is dat je je er prettig bij voelt. Tijdens de oefeningen gebruik je een diepe buikademhaling. Die werkt zo: op de inademing maak je de buik zo breed mogelijk, op de uitademing breng je de navel richting je ruggengraat.
Longreiniging
Deze oefening ontspant het schoudergebied en opent de longen. Herhaal de beweging 20 tot 25 keer.
Vuur & lucht balanceren
Doe dit 3 tot 5 minuten lang.
Vuurverhogende houding
Doe dit 3 tot 5 minuten lang.
Statische vuurbouwer
Blijf zo lang mogelijk in de houding, maar zonder dat de oefening te gespannen voelt. Met deze oefening train je je uithoudingsvermogen en roep je warmte op in je lijf.
De vuur & lucht-harmoniseerder
In deze variatie op de Schouderstand ligt de aandacht vooral op de druk op de polsen en de armen. Deze druk activeert de vuurmeridianen die vanaf de pols door de arm via de borstkas naar de buik lopen; ze regelen de warmte in de buik. Je buik is een belangrijk centrum voor warmte in je lichaam, een soort powerhouse dat warmte goed kan opslaan en reguleren. Als die warmte te veel omhoog stijgt, bijvoorbeeld naar het hoofd, gaan je gedachtes snel een paar tandjes hoger en voel je je onrustig. Door de warmte in het buikgebied te houden, voorkom je dit.
Begin met drie minuten in deze houding. Als het comfortabel voelt, kun je langer in de houding blijven.
De vijfpuntige ster
Houd deze oefening een minuut of vijf vol.
De Yoga Seriegids
Wil je meer series thuis doen?
We verzamelden er 31 in de nieuwe Yoga Seriegids!