3 inzichten na een week in een ashram

  • Leestijd: 3 minuten
  • Gwen Peters

Hoe kom ik tot mezelf? En hoe vind ik geluk? Met deze vragen rijdt blogger Gwen naar de Arhanta yoga ashram in de Achterhoek. Dit zijn haar 3 inzichten.

1. Uit je comfort zone gaan geeft een boost

De eerste dagen is het flink wennen in de ashram. Het strakke regime – om 6 uur opstaan, om 7 uur in stilte ontbijten en vervolgens de eerste yogales om 8 uur – is de eerste twee dagen een uitdaging. We eten veganistisch, drinken een week lang geen koffie en alcohol en mijn buik rommelt. Maar de intensiteit van het programma was juist de reden dat ik koos voor een interne teacher training in een ashram. Ik wil mezelf uitdagen om uit mijn comfort zone te gaan. Ik vond het doodeng! Maar door deze ervaring aan te gaan en me over te geven aan de structuur van de ashram, ervaar ik een enorme boost van vertrouwen in mezelf die ik eerder nog niet kende.

2. Ashram-types zijn anders dan ik dacht

Ik had best veel vooroordelen over ‘ashram-types’. Ik dacht aan vegetarische vrouwen zonder make-up en met behaarde oksels. Ik ben zelf een yogi met een hippe legging en lippenstift. Al heel snel verdwijnen mijn vooroordelen als sneeuw voor de zon en ik voel me helemaal thuis in deze ‘ashram familie’. Ik ontmoet lieve gelijkgestemden die ook dol zijn op yoga en houden van een goed gesprek. Gelukkig mogen we tijdens het avondeten wel met elkaar praten en binnen no-time vliegen de anekdotes over tafel. Ik heb soms buikpijn van het lachen!

3. Thuis ga ik meer aandacht nemen voor anderen én mezelf

De kwaliteit van het contact tijdens mijn verblijf in de ashram is geweldig! Als er geen luxe aanwezig is en alle prikkels tot een minimum beperkt zijn, realiseer ik me dat face-to-face contact toch echt het meeste geluk oplevert. Tijd en aandacht voor elkaar is een must. Ik neem mezelf voor dat, als ik weer thuis ben, ik hier meer aandacht voor zal hebben. De televisie uitdoen tijdens het eten, de tijd nemen om te luisteren naar mijn kinderen zonder vooroordelen. Mijn vriend wat vaker diep in zijn ogen kijken en vragen hoe het echt met hem gaat. En mijn dankbaarheid uiten naar mijn ouders, voor hun onvoorwaardelijke steun en liefde.

Met een voldaan gevoel, nieuwe inzichten en een certificaat voor dit verblijf plus de bijbehorende Yin yoga teacher training op zak, rijd ik na een week terug naar huis. ‘The simple life’ in de ashram – zonder mijn mobiele telefoon – neem ik mee voor de rest van mijn leven.


Yoga doen met Gwen?

Gwen organiseert speciale mama-yogaworkshops in de buitenlucht (aanstaande zondag 2 juli bijvoorbeeld), kijk op www.yogavoormama.nl.

 

Delen via:
26 juni 2017 | Laatst gewijzigd op 27 juni 2017

1 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief