Je bent hier: Home / Oefeningen / Matsyasana

houding

Matsyasana

Matsyasana

Het effect van Matsyasana

Matsyasana betekent letterlijk Vis Houding. Oorspronkelijk wordt de houding uitgevoerd met de benen in Padmasana (Lotushouding). Voor veel beoefenaren is deze houding te moeilijk en daarom worden de benen meestal uitgestrekt. Bij Matsyasana maakt je de borst ruimer en beweeglijker en versterk je de rug. Ook bevordert de pose de spijsvertering en voorziet de houding de zenuwen van de rug van extra bloed. En is een bekende tegenhouding van Sarvangasana (de Schouderstand of Kaars). Omdat in Sarvangasana de keel sluit en daar compressie vormt is het nodig deze daarna weer helemaal te openen zodat energie kan gaan stromen.

Zo kom je in Matsyasana

  • Begin vanuit rugligging en plaats je handen naast elkaar onder je dijen, met de handpalmen op de grond.
  • Druk de ellebogen stevig tegen de mat.
  • Adem in, til je borst op en verruim je borstkas.
  • Je rug trekt hol, je kruin raakt de grond, maar het gewicht rust voornamelijk op de armen.
  • Adem hoog in de borst.
  • Til, vóór je uit de houding komt, eerst je hoofd op en glijd dan langzaam terug.
  • Matsyasana zorgt er onder andere voor dat de schildklier zo veel mogelijk de gunstige werking van de Kaars ondergaat. In de regel doe je Matsyasana de helft van de tijd die je in de Kaars hebt gestaan, maar een halve minuut volstaat al.

Matsyasana: wanneer aanpassen of oppassen?

Als beginner kan het prettig zijn op op een dik opgerolde deken of bolster te liggen om zo de opening in de borst te krijgen. Zorg ervoor dat je keel zacht is en je kruin zacht op de grond steunt zonder dat er veel druk op rust.

 

 

Yogales waar en wanneer je maar wilt met Yogatv

Al vanaf € 3,50 per maand heb je onbeperkt toegang tot bijna 200 online yogalessen van de beste (inter)nationale docenten.

Neem een abonnement