Test: welke houding doe je liever niet?

O nee, daar is ie weer: die asana die je maar liever gewoon zou overslaan. Waarbij je jezelf in opstand voelt komen. Interessant genoeg zijn het precies dié houdingen die je iets kunnen vertellen over wat je nodig hebt. 

In de les staat iedereen schijnbaar moeiteloos op één been in de Boom, maar jij valt de hele tijd om. Elke keer als in de les balanshoudingen aan de beurt zijn, breekt het zweet je uit. Ben jij zo iemand die balansoefeningen het liefst overslaat? Of heb je bijvoorbeeld een bloedhekel aan achteroverbuigingen? Iedereen heeft wel een houding die ’m niet zo goed ligt. Maar juist die houding kan je veel over jezelf vertellen. Want asana’s zijn niet puur fysiek; elke houding heeft een diepere betekenis, en jouw afkeer van bepaalde houdingen kan een sleutel zijn tot iets wat in je leven om ontwikkeling vraagt. Misschien heb je die vreselijke houding juist het meest nodig… Vraag je dus eens af waarom je zo’n hekel hebt aan een bepaalde pose.

‘In je lichaam zitten emoties en ervaringen opgeslagen,’ zegt Siobhan Dougherty, bio-energetisch therapeute en yogadocente. ‘Wanneer je beweegt, kun je die tegenkomen en daardoor kun je weerstand voelen tegen een houding.’ Iemand die als kind bijvoorbeeld in een gezin leefde waar altijd ruzie was, kan nu als volwassene opgetrokken schouders en een naar beneden hangend hoofd hebben. Ook al ben je je niet meer bewust van deze oude trauma’s, je kunt die opgeslagen spierspanningen wel tegenkomen in een houding, en in die houding dus spanning voelen. ‘Het is belangrijk hier heel voorzichtig mee te zijn,’ zegt Dougherty. ‘Elk lichaam is anders en iedere persoon heeft zijn eigen unieke ervaringen. Daarom moet je de uitslag van deze test ruim interpreteren. Wees je er ook van bewust dat je beleving van een houding per dag kan verschillen.’ En natuurlijk zijn er ook puur fysieke redenen om een houding te mijden, zoals een blessure of je lichaamsbouw.

De kunst is om het onderscheid te maken tussen iets wat je kunt overwinnen, en iets wat je – om fysieke of emotionele redenen – beter kunt laten rusten. Of, zoals de Amerikaanse yogadocent Bryan Kest zegt: ‘Als je in een oncomfortabele houding staat, word je geconfronteerd met je ego. Ga je jezelf in de houding dwingen? Verkrijg de wijsheid om te weten wanneer je jezelf een zetje moet geven, en wanneer je je moet overgeven.’

Doe de test

Schrijf de letters op van de houdingen die je liever niet doet. 

E De Vlinder (Baddha Konasana)  

C De Stoel (Utkatasana)

D De Kaars (Sarvangasana)

D De Handstand (Adho Mukha Vrksasana)

A De Staande Vooroverbuiging (Padangustasana) 

E De Duif (Kapotasana)

D De Hoofdstand (Sirsasana)

F De Gedraaide zijstrekking (Parivrtta Parsvakonasana)

B Het Wiel (Urdhva Dhanurasana)

E De Lotushouding (Padmasana)

F De Zittende draaiing (Ardha Matsyendrasana)

B De Kameel (Ustrasana)

G De Lijkhouding (Savasana)

C De Adelaar (Garudasana)

B De Boog (Dhanurasana)

A De Kindhouding (Balasana)

A De Zittende Vooroverbuiging (Paschimottanasana)

F De Gedraaide Buikhouding (Jathara Parivartanasana)

De uitslag

Op welke letter scoor jij het hoogst? Lees hieronder wat dat over je zegt.

A Vooroverbuigingen:

leer loslaten

Vooroverbuigingen dwingen je los te laten. Siobhan Dougherty: ‘Om met een rechte rug voorover te kunnen buigen, moet je soms obstakels overwinnen. Dat kunnen, heel praktisch, korte hamstrings zijn, maar ook iets in je leven.’ Als je hier een hekel aan hebt, heb je misschien moeite met loslaten, met laten gaan. Dit kun je leren door de houding ontspannen en heel langzaam te doen. Ontspan je armen en schouders en laat het gewicht van je hoofd je leiden in de buiging, terwijl je het bekken heel zwaar houdt, zodat de zwaartekracht je helpt. Observeer je ademhaling terwijl je dit doet, en ontspan.

B Achteroverbuigingen:

toon je kwetsbaarheid

Achteroverbuigingen, zoals de Cobra en het Wiel, openen de voorkant van het lichaam. In je borst- en buikgebied zitten veel emoties opgeslagen, die dan kunnen loskomen. Dougherty: ‘Als je achteroverbuigingen moeilijk vindt, houd je misschien je emoties te veel vast. Ook toon je in een achteroverbuiging je kwetsbare keel, borst en buik. Als dat beangstigend is, vind je het misschien moeilijk je kwetsbaar op te stellen. Het kan helpen om goed uit te ademen, zodat er spanning uit je schouders en rug gaat. Ook helpt het te mediteren op woorden als “veilig” en “warm”. Of adem goed naar je eerste chakra, helemaal aan de onderkant van je wervelkolom, dat verbonden is met gevoelens van vertrouwen en veiligheid.’

C Staande houdingen:

probeer te aarden

Staande houdingen als de Stoel en de Adelaar vergen kracht van de beenspieren en concentratie. Heb je een hekel aan deze houdingen, dan kan dat betekenen dat je niet goed kunt aarden. Geaard zijn betekent dat je stevig, gebalanceerd en veilig op de grond staat en erop vertrouwt dat de aarde jouw gewicht draagt. Het klinkt zo simpel, maar er zijn maar weinig mensen die goed gegrond zijn. Wat helpt is je richten op hoe je staat: probeer rechtop en ontspannen te staan, laat je gewicht naar beneden zinken en voel hoe je gesteund wordt door de grond.

D Omgekeerde houdingen:

overwin je angst

In een omgekeerde houding zie je de vertrouwde omgeving ondersteboven. Dit kan allerlei emoties oproepen, zoals angst voor het onbekende. Dougherty: ‘Als je bang bent om te vallen, zegt dat iets over vertrouwen in jezelf, dat je zelf voor je veiligheid kunt zorgen.’ Toch is het goed deze houdingen te doen, omdat je nieuwe inzichten verwerft als je leert ontspannen in een omgekeerde houding. Het helpt wanneer je de houding rustig opbouwt. Bouw bijvoorbeeld eerst aan de kracht in je armen en schouders. Zo groeit je vertrouwen, en kun je de houding uiteindelijk beheerst en gecontroleerd doen.

E Heupopeners:

voel je veilig

Dougherty: ‘De spieren in de heupen en de binnenkant van de bovenbenen spannen onmiddellijk aan in een situatie van stress of onveiligheid. In een houding als de Vlinder open je de liezen, een heel kwetsbaar gebied. Mensen die zich als baby niet goed vastgehouden voelden, hebben soms spanning in de heupgewrichten, alsof ze zichzelf moeten vasthouden. Probeer vertrouwen te hebben en jezelf veilig te voelen. Dwing en beoordeel jezelf niet, maar voel hoeveel compassie je voor jezelf kunt voelen.’ De heupen kunnen ook geblokkeerd zijn als je moeite hebt met seksualiteit. Adem naar je heupen en liezen toe en ontspan deze spieren bewust.

F Gedraaide houdingen:

word flexibeler

Twists hebben een grote impact op de wervelkolom. Is je rug niet flexibel, dan kun je je afvragen hoe flexibel jouw geest is. Dougherty: ‘Zit je misschien vaak met een ingezakte rug of heb je moeite volledig te ademen? Of wil je juist altijd een kaarsrechte rug houden? In beide gevallen haal je de wervelkolom uit zijn natuurlijke lijn en beweeglijkheid. Probeer erachter te komen wat jou belemmert je romp te draaien, en werk altijd zacht en respectvol met je rug.’

G Lijkhouding:

geef je over

In de Lijkhouding geef je jezelf volledig over; alleen dan kun je al je weerstand loslaten. Savasana wordt daarom wel de moeilijkste houding genoemd. Dougherty: ‘Je moet ook vertrouwen hebben dat de aarde je draagt.’ Daarbij is het een uitdaging om je geest stil te maken. ‘Hoe moeilijk is het om stil te liggen, terwijl je hersenen actief zijn en allerlei gedachten door je hoofd wervelen! Vind je het héél moeilijk, dan kun je bijvoorbeeld een les Yoga Nidra (een soort begeleide Savasana) volgen via Yogatv.’

Meer weten over bio-energetisch therapeute en yogadocente Siobhan Dougherty? Zie www.shinebright.nl.

Beeld: Ingrid Bockting

-
Reacties:

LAAT EEN REACTIE ACHTER:

Leer alles over Ayurveda op Sri Lanka