Doe de test: wat is jouw yoga EQ?

  • Leestijd: 2 minuten
  • Linda Korsten

Je EQ (Emotioneel Quotiënt) is kort gezegd de sociale variant van het IQ. Het meet je emotionele intelligentie. Je zelfbewustzijn en empathisch vermogen, dus eigenlijk. Dat idee kun je doortrekken naar yoga. Hoe emotioneel intelligent sta jij op de mat?

test yoga eq

Test je Yoga EQ

Om prettig door het leven te gaan, is je EQ minstens zo belangrijk als je IQ. In 1995 publiceerde de Amerikaanse psycholoog Daniel Goleman het boek Emotional Intelligence. Daarin schreef hij dat een hoog IQ geen garantie is voor een goed functioneren. Of je goed functioneert is zeker zo afhankelijk van de mate waarin je in staat bent om je eigen emotionele realiteit te begrijpen. En die van anderen. Volgens recenter onderzoek blijkt je EQ zelfs vier keer zo belangrijk als je IQ, voor een succesvol leven.

Bij het ‘berekenen’ van je EQ gaat het er niet om je persoonlijkheid een cijfer op te plakken. De score gaat over hoe je reageert in bepaalde situaties. Het draait om inzicht in je eigen gedrag: je bewust worden van je houding tegenover jezelf en anderen. Dat gaat verder dan sociale vaardigheden; bewust leven is er een cruciaal onderdeel van. Heel mindful.

Als je dit concept loslaat op yoga krijg je een heel eigen soort EQ. Hoe gedraag jij je voor, tijdens en na de les? Hoe benader je je docent, en hoe zit het met de regelmaat in je practice? Kortom: wat is jouw yoga EQ?

Ga naar de test

Delen via:
19 mei 2020 | Laatst gewijzigd op 19 mei 2020

Onbeperkt yoga en meditatie

  • Meer dan 25 yogastijlen en 400 online lessen zonder reclame
  • Met de beste Nederlandstalige docenten
  • Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief