Lente-detox met Kitchari

  • Leestijd: 3 minuten
  • Marie-Claire van den Berg

Heb jij ook zo’n zin in de opbeurende energie van de zomer, maar blijven de donkere winterdagen nog plakken in je systeem? Dan is een lente-detox iets voor jou. Een lente-detox reinigt je lichaam op een diep niveau: fysiek, mentaal en emotioneel. Nieuwsgierig? Probeer dan deze zevendaagse ayurvedische lente-detox met Kitchari!

Zo doe je de lente-detox met Kitchari

Moeilijk is het niet. Maar het effect is groot! Na afloop voel je je gezonder, energieker en uitgeruster. Dit zijn de drie fases van deze ayurvedische lente-detox:

  • Vermijd drie dagen bewerkt (voorverpakt) en dierlijk voedsel. Neem geen stimulerende middelen zoals suiker, koffie en alcohol. Als het goed voelt, neem dan ook geen gluten.
  • Vervang je maaltijden twee dagen lang door een bord Kitchari: een licht verteerbare, reinigende  soep uit India.
  • Eet vervolgens opnieuw twee dagen zo puur mogelijk. Zo bouw je je detox af en krijgen je lichaam en geest de tijd om volledig in balans te komen.

Over Kitchari

Kitchari is een traditioneel Indiaas gerecht dat van oudsher wordt gebruikt voor haar reinigende en voedende kwaliteiten. Kitchari is een uitgebalanceerd gerecht vol eiwitten, op basis van basmatirijst en mungbonen (of linzen). Het is makkelijk verteerbaar, vegetarisch en glutenvrij, voedzaam en geeft energie.

Dit heb je nodig voor Kitchari:

  • 1⁄2 oranje pompoen (ca. 400 g)
  • 2 el ghee (of sesam­olie voor de vegan en lactosevrije optie)
  • 1 tl zwart mosterd­ zaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1⁄2 tl gemberpoeder of geraspte verse gember
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 mespunt asafoetida
  • 125 g basmatirijst, af­gespoeld en uitgelekt
  • 200 g gele mung dal, 2 uur in koud water geweekt, of rode linzen, afgespoeld
  • 1 flinke wortel, in plakjes
  • 1⁄2 tl roze Himalaya­ zout
  • 1 stronk paksoi, in dikke repen
  • 1⁄2 bosje koriander, blaadjes grof gehakt

Bereiding

Was de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukjes van 1-2 cm.

Verhit de ghee of sesamolie in een ruime pan op middelhoog vuur en doe het mosterd- en komijnzaad erbij. Blijf roeren tot ze ‘poppen’ en voeg de rest van de specerijen toe. Bak 2 minuten mee. Roer dan de rijst en mungbonen of linzen erdoor. Voeg 500 ml water toe, breng aan de kook en laat 10 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan.

Doe de pompoen, wortel en het zout erbij en laat nog zo’n 10 minuten koken of tot de groenten gaar zijn. Schep de laatste 2 minuten de paksoi erdoor. Laat de kitchari 5 minuten staan en serveer met de verse koriander.

Extra yoga tijdens een lente-detox

Tijdens deze lente-detox kun je natuurlijk gewoon yogalessen blijven volgen. Sterker, yoga bevordert je detox zelfs. Volg bijvoorbeeld deze pittige les van Josie Sykes. De les bevat verschillende houdingen, fijne twists en de Vuurademhaling. Alles om lekker te detoxen, op te schonen en te stralen! Meer detox yogalessen volgen? Bekijk dan ook onze online training ‘Detox yoga’.

Training

Detox yoga

Uit: Holy Happy Belly, Bianca Fabrie en Simones van Rees, €21,99, Uitgeverij Snor. Met dank aan Holistik.

Beeld: Spurekar Flickr

Delen via:
19 april 2021 | Laatst gewijzigd op 15 juni 2021

0 reacties


Schrijf je nu in voor de yoga nieuwsbrief